Spaanse Octopus op de BBQ met Gerookte Aioli

Trek iets bijzonders uit de kast met deze Spaanse klassieker van de BBQ. We gaan aan de slag met malse octopus, geroosterd boven vuur, en een romige aioli die zijn rijke smaak krijgt door langzaam gerookte knoflook in The Barrel. Een verrassend zomers gerecht dat eenvoud en finesse perfect combineert.

Octopus

  • 1 hele octopus
  • Olijfolie
  • 1 kurk
  • 1 citroen
  • 2 takjes tijm
  • 1 bosje rozemarijn
  • 500 g krieltjes

Gerookte Aioli

  • 200 ml olijfolie
  • 1 bollen knoflook
  • Peper en zout
  • Sap van een halve citroen
  • 2 eieren

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • The Barrel
  • Grote pan
  • Houtskoolstarter
  • Appelhout of Kersenhout
Bord met Spaanse octopus, aardappelen en aioli

Bereidingswijze Gerookte Aioli

  • Vul een houtskoolstarter met houtskool en laat deze gloeien. Plaats de kolen in de vuurbox van de Verticale Barrel en voeg een handje appelhout toe voor extra rookaroma.
  • Leg de knoflookbollen op het rooster op de middelste stand en rook ze gedurende 2 uur. Ondertussen kun je beginnen met de octopus.
  • Controleer of de knoflook zacht is door erin te prikken met een satéprikker. Haal ze van het rooster en knijp de teentjes uit in een mengbeker of keukenmachine.
  • Voeg het citroensap, zout, peper en de eieren toe. Mix alles tot een glad geheel en voeg langzaam de olijfolie toe terwijl je blijft mixen. Proef de aioli en controleer of de smaak en textuur naar wens zijn. Voeg indien nodig extra citroensap, zout of peper toe. Zodra de aioli  goed op smaak is, kan hij in een potje.

Voorbereiding van de octopus

  • Pers een halve citroen uit en wrijf de octopus in met het sap.
  • Breng een grote pan met ruim water aan de kook en voeg de knoflook, tijm, rozemarijn, citroen en de kurk toe.
  • Houd de octopus bij het kopgedeelte vast en dip de tentakels meerdere keren 10-20 seconden in het kokende water tot ze mooi krullen.
  • Leg de octopus volledig in het water en laat 50-70 minuten zachtjes koken.
  • Blancheer ondertussen de krieltjes 10 minuten.
  • Steek de horizontale Barrel aan met behulp van een houtskoolstarter en zorg voor een gelijkmatige laag hete kolen op de bodem.
  • Haal de octopus uit de pan, dep droog met een schone theedoek en snijd de tentakels in secties. Smeer de stukken octopus in met olijfolie.
  • Plaats de aardappelen op de laagste stand van het rooster tot ze goudbruin zijn, verplaats ze dan naar het middelste rooster.
  • Grill de octopus kort op hoog vuur (ongeveer 10 minuten) tot hij een licht krokante buitenkant heeft.

Samenstellen van het gerecht

  • Leg de gegrilde aardappelen op een bord en bestrooi met een snufje gerookt paprikapoeder (Pimentón de la Vera).
  • Verdeel de octopus over de aardappelen.
  • Besprenkel royaal met de gerookte aioli en serveer direct.

Eet smakelijk! 🍴

Verken onze heerlijke recepten en innovatieve producten….