Bacon Blue Cheese Burger van de BBQ
Deze sappige bacon blue cheese burger laat zien wat er allemaal mogelijk is op de BBQ met The Barrel. Met knapperige bacon, romige blauwe kaas en een perfect gegrilde burger op een brioche bun, is dit hét ultieme comfort food van de barbecue. Een Amerikaanse klassieker met een rokerige twist.
Voor de burgers
- 1 kilo rundergehakt
- 150 g bacon (in kleine blokjes)
- 100 g Cambozola (of andere blauwe kaas), verkruimeld
- Zout en zwarte peper naar smaak
Toppings
- 4 brioche burgerbroodjes
- 4 blaadjes romaine sla
- 1 grote tomaat, in plakjes
- 4 augurkplakjes
- 4 eetlepels mayonaise (bij voorkeur Hellmann’s)
Optioneel – Zelf mayonaise maken:
- 1 eidooier
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- 250 ml zonnebloemolie
- Zout en peper
Benodigheden
- The Barrel
- Hamburgerpers (optioneel)
- Bakpapier
- Snijplank

Voorbereiding van de toppings
- Was de romaine sla, droog en leg apart.
- Snijd de tomaat in plakjes en leg ook apart.
- Snijd de brioche broodjes open, klaar om te grillen.
- Optioneel: Maak de mayonaise vers volgens recept: Doe de eidooier, mosterd en azijn (of citroensap) in een kom en klop goed door elkaar. Voeg vervolgens druppelsgewijs de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen. Als het mengsel begint te binden, kun je de olie in een dun straaltje toevoegen. Breng op smaak met zout en peper.
Bereiding van de burger
- Snijd de bacon in kleine blokjes (brunoise) en zet opzij.
- Verkruimel de blauwe kaas en zet apart.
- Breng het rundergehakt op smaak met zout en peper.
- Neem een vel bakpapier en leg dit op een snijplank. Plaats hierop de hamburgerpers.
- Begin met een laagje baconblokjes in de vorm, druk goed aan zodat er geen luchtgaten zijn.
- Verdeel vervolgens 2 eetlepels verkruimelde blauwe kaas over de bacon.
- Voeg ongeveer 200–220 gram gekruid gehakt toe en druk stevig aan tot een stevige burger ontstaat.
Grillen op The Barrel
- Horizontale barrel: Creëer twee zones: een directe zone boven de kolen en een indirecte zone ernaast.
- Leg de burger met de baconkant naar beneden op het directe rooster boven de kolen.
- Grill 3–4 minuten zodat de bacon krokant wordt en de kaas begint te smelten.
- Draai de burger voorzichtig om en grill nog 2 minuten.
- Verplaats de burger naar de indirecte zone en laat deze doorgaren tot een kerntemperatuur van 65–70 °C (afhankelijk van voorkeur).
- Grill ondertussen kort de brioche broodjes met de snijkant naar beneden tot ze goudbruin zijn.
Serveren
- Haal de burgers en broodjes van de grill.
- Beleg de onderste helft van het broodje met sla, gevolgd door tomaat.
- Leg de burger erop, voeg een plak augurk toe en top af met een eetlepel mayonaise.
- Dek af met de bovenste helft van het broodje en serveer direct.
Eet smakelijk – dit is barbecueën op z’n Amerikaans, maar dan met de flair van The Barrel.