Koud Gerookte Zalm

Proef de ultieme smaak van vers gerookte zalm met onze stapsgewijze gids. Leer hoe je de perfecte gerookte zalm maakt om je vrienden en familie te verwennen. We laten zien hoe je de zalm pekelt en koud rookt in onze barbecue voor een onvergetelijke smaakervaring

Ingredienten zalm

  • 1 gehele zalmzijde met vel

Ingredienten pekelzout

  • 300 gram zeezout
  • 150 gram basterdsuiker
  • 2 eetlepel gemalen zwarte & witte korrels
  • 1 bos verse dille (fijngehakt)
  • Kers of Eiken hout

Stap 1

Mix de ingrediënten voor het pekelzout met elkaar in een kleine bek, pak nu een bakplaat en vul deze met 1/3 van het pekelzout. Leg de gehele zalmzijde nu met de huid naar beneden op het pekel zout. Strooi de rest van het pekelzout over de zalm en zorg ervoor
dat er geen huid meer te zien is, druk de zout aan zodat het niet eraf valt. Leg een stukje folie over de zalm heen om het
te beschermen

Stap 2

Leg nu een snijplankje of een bakplaat op de zalm. Leg er een klein gewichtje op van rond de 1 kilo, bijvoorbeeld een vijzel . Door de druk te zetten op de zalm zorg je ervoor dat alle vocht uit te zalm wordt getrokken. Laat de zalm overnacht in de koelkast rusten minimaal 12 uur en maximaal 24 uur. Na het rusten kan je de zalm afspoelen met koud water en kunnen we beginnen met roken.

Stap 3

We willen de zalm koud roken, wat betekent dat de temperatuur niet boven de 30 graden mag komen. We steken eerst een kleine hoeveelheid houtskool aan in de verticale barrel en voegen hier de kersenhouten chunks aan toe. Halverwege het rookproces voegen we alleen nog een nieuwe lading kersenhouten chunks toe, zonder extra houtskool. Dit zorgt ervoor dat de rook constant blijft stromen. De rook beweegt van de verticale barrel naar de horizontale barrel, waar je de zalm op de grill plaatst. Open de ventilator rechtsboven om de rook omhoog te trekken. Sluit de grilldeur en laat de zalm 4 uur roken. Controleer regelmatig de temperatuur met een digitale thermometer en stel de ventilatie in om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet boven de 30 graden komt

Stap 4

Na 4 uur roken kan je de zalm eruit halen en genieten van je zelf gerookte zalm op The Barrel.